Logo 100 jaar Luthers EdeDe Evangelisch-Lutherse Gemeente in Ede grijpt het honderdjarig bestaan van het kerkgebouw aan voor een sponsoractie om de gemeente ook financieel een goede toekomst te bezorgen. Want Lutherse gemeenten zijn al bijzonder in Nederland, en Ede is binnen die gemeenschap nog eens extra speciaal. Reden genoeg om in actie te komen voor wat ons dierbaar is.

Het sfeervolle kerkje aan de Edese Beukenlaan mag dan een gemeentelijk monument zijn; voor Lutherse begrippen is het bijna nieuwbouw. In april 1918 werd de eerste kerkdienst gehouden, op verzoek van Lutheranen uit Ede – en anderen die op zoek waren naar kerkelijk onderdak.

Diversiteit
Echt Luthers en tegelijk een smeltkroes van kerkelijke culturen: dat tekent de bijzondere positie van de Lutherse Gemeente in Ede. Als Lutheranen hechten we bijzonder aan vrijheid in denken en leven. We vinden elkaar in de liefde voor de taal en verhalen uit de Bijbel en onze rijke kerkelijke traditie, die gevormd is door de kerk der eeuwen. Lutherse gemeenten kenmerken zich door de diversiteit van haar gemeenteleden in leven, denken en geloofsinvulling, gecombineerd met een rijke liturgie waarin de verbondenheid met oude kerkelijke tradities zichtbaar aanwezig is. De gemeente in Ede bestaat uit circa 350 leden uit de wijde omgeving.

Vitale gemeente
Die eigen identiteit spreekt nog steeds tot de verbeelding, tegen landelijke tendensen in. Zodanig zelfs dat de gemeente in Ede zich inmiddels mag rekenen tot een van de grootste en meest vitale Lutherse gemeenten van ons land. De afgelopen jaren zien we een gestage toestroom van nieuwe belangstellenden met uiteenlopende achtergronden. Ook jonge gezinnen voelen zich bij ons thuis, waardoor de Lutherse kinderkerk inmiddels meer jonge bezoekertjes telt dan we ons kunnen herinneren.

In actie!
De spannende paradox is dat Luthers Ede qua bezoekers steeds vitaler wordt, maar er financieel gezien niet heel gunstig voor staat. Anders dan veel andere Lutherse gemeenten is de kerk in Ede relatief jong en nooit heel welgesteld geweest. Daarom is het nu tijd om aan de slag te gaan, zodat we niet alleen geestelijk, maar ook financieel de toekomst met vertrouwen tegemoet kunnen gaan. De komende maanden gaan gemeenteleden bij vrienden, bekenden en liefhebbers van de bijzondere Lutherse traditie langs met het verzoek om de gemeente financieel te ondersteunen. 

 

 Wilt u meer weten over deze sponsoractie?

  • Download hier de folder "Geef toekomst aan de kerk"
  • Stel uw vraag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..